Wednesday, 7 September 2011

Tulisan kak nini: Hikmah yang agung? Kenapa aku belum berzuriat

Posted by Nia at 20:29
Asalam kawan kawan yang diingati dan disayangi,
Puji-pujian dan kesyukuran dipanjatkan kepada ilahi.
Sudah empat hari kita beraya, alhamdulillah.Akak pasti buat mereka yang belum hamil di bulan Ramadhan dan Syawal ini anda merasakan kesayuan dan kesedihan lagi. Maka akak ingin gunakan kesempatan ini untuk renungan anda.

Ramai yang tanya bila saya akan hamil akak? Akak boleh merasakan keinginan mereka yang meluap-luap. Seolah2 akak ada jawaban dan ilmu tilik. Sebagai hamba Allah yang kerdil lagi fana akak hanya mampu menjawab sabar dik sabar...Namun kali ini biarlah akak luahkan apa yang tersirat di hati akak.
Kehadiran insan bernama anak dalam hidup kita merupakan hak mutlak Allah. Kalau Allah swt nak bagi , sekejap sahaja dan kalau dia nak ambil pun sekejap sahaja. Kita di sini hanyalah semnetara. Ingat pesanan akak nih...

Alkisah riwayat nabi Zakaria di zaman dahulu, kisah para al anbiya  , golongan yang soleh... Nabi Zakaria seorang yang sangat baik. Beliau dan isterinya ditakdirkan tidak mempunyai anak dan mereka sudah lanjut usia.Namun mereka tetap redha dan beriman kepada Allah, lagi tidak pernah meratapi nasib mereka masing-masing. MAlahan bersyukur dengan segala nikmat2 Allah. Nabi Zakaria mempunyai seorang anak ANgkat yakni Maryam yang dijaganya di Kaabah. Maryam (ibu nabi Isa a.s) seorang yang sangat baik, warak dan taat pada perintah Allah. Beliau mengurungkan dirinya di dalam bilik dan sentiasa bermunjaat kepada Allah di situ. Oleh itu Allah dengan segala sifat kebesarannya memberi rezeki dalam bentuk makanan kepada Maryam di dalam biliknya itu. Suatu hari Nabi Zakaria lalu dan nampak rezeki tersebut, lalu terkejut lantas bertanya, Wahai MAryam, dari mana kamu mendapat rezeki ini, MAryam menjawab "dari Allah yang maha pemberi" ---- Ini membuatkan Nabi Zakaria hairan, kenapalah beliau tak meminta kepada Allah untuk rezeki, yakni rezeki seorang anak ?? sedangkan anak angkatnya ini boleh mendapat rezeki dengan sedemikian cara??? Lalu beliau berdoa, Ya Allah kurniakanlah daku zuriat yang soleh kerana engkaulah yang mengabulkan doa. Dan Allah dgn sifat kasihnya mengutuskan malaikat untuk memberitahu Nabi Zakaria berita gembira bahwa beliau akan menerima zuriat yang soleh yakni dengan kehamilan Nabi Yahya a.s. di usia mereka yang amat tua, subhanallah!

Namun tetapi menerusi pembacaan akak dari apa yang akak tahu Nabi Zakaria dan Nabi Yahya dibunuh oleh kaum Yahudi sewaktu apabila mereka cuba mensyaikan agama Allah di kota Makkah. Kasihan sekali ye?

Jadi apakah yang dapat kite perolhi dari cerita ini?
Bagi akak, usaha untuk mendapatkan anak merupakan satu Ujian untuk seseorang. Satu cubaaan di mana Allah nak test kita. Apakah kita ini mahu sedar ataupun insaf, lantas berdoa kepadaNya?
Kemudian ia juga menyedarkan kita bahwa , di sebalik keasyikkan kita di dunia ini, ia menyenyentakkkan kita kepada  menerima hakikat kewujudan ilahi! Kalau kita tidak mendapat cubaan sebegini, kita sukar untuk faham kuasa dan kudrat iradat Allah. Bahawa Allahlah yang memberi rezeki dan bukannya kita sendiri yang hebat, mampu menjadi pandai, kaya raya dan mewah dengan anak-pinak yang ramai. Inilah masanya Allah menarik balik nikmat rezeki buat sementara untuk kita buat kita memahami kewujudan zatnya yang Maha berkuasa memberi lagi mengambil dari kita.

Inilah masanya membuat kita merasakan kehadiran Allah dalam hidup kita. tentang betapa kuatnya Allah mengingati dan menyayangi kita sehinggakan mahu memilih kita untuk ujian ini, kerana Allah mahukan kebaikan untuk kita, mahukan kita kita mengingati kewujudannya, kerana Allah mahukan kebaikan yang tidak terkala di akhirat nanti.

Cubaan tidak berzuriat ini juga menginsafkan kita dengan banyak sifat-sifat kezuhudan dan ketaqwaan.
Memang, jauh di benak kita kita mesti ingat Oh! adakah akau ini akan ditakdirkan mandul??
Ingatlah kisah isteri Firaun Asiya, yang mengorbankan jiwanya mengahwini Firaun yang mandul demi untuk menyelematkan rakyatnya dari angkaranya. Beliau mengambil anak angkat yakni Nabi Musa a.s. yang diselamatkan dari sungai di mana ibu kandung Nabi Musa menghanyutkan nabi tersebut di dalam kotak kecil demi untuk lari dari Firaun.Dan akhirnya Asiya mati dibunuh oleh Firaun yang kejam. Ketahuilah,di akhirat kelak beliau dan Maryam merupakan wanita pertama melangkah masuk ke syurga.
Di sinilah caranya Allah menghendaki hamba-hambanya untuk menghampirkan mereka dengan zatNya di akhirat kelak.
Di dunia kita nih tak nampak --- kita tak nampak hikmahnya, tapi kalau kita ambil masa untuk berfikir kita akan faham, bahwa Allah sebenranya menyayangi kita dan rindu kepada kita mengingatiNya dan inilah masanya Allah cuba mengingatkan supaya kita menjadi manusia yang lebih baik dan bertqwa. Ingat, kalau Allah mahukan kebaikkanuntuk sesiapa, Allah Menguji mereka. Kalau Allah mahukan keburukkan Allah hanya melalaikan mereka di dunia. JAdi golongan mana yang kamu nak masuki?? Samada kamu mahu termasuk  KAum yang dicuba dan sentiasa diuji oleh Allahkah mahupun kaum yang lalai dan diberi kemewahan lagi kesenangan oleh Allah?

Namun ini tidak bermaksud bahwa  Allah mahukan umatnya dalam keadaan sedih dan selalu diuji tanpa kesudahan. Sebenarnya manusia memerlukan kepada ujian. Mereka sukar memahami Kuasa Allah kalau mereka tidak diuji. Sukar melahirkan sifat2 ketaqwaan kalau tidak diuji. Ujianlah makanan kepada minda, roh dan sahsiah sorang insan.
Ujian ini mengindahkan karektor dan peribadi kita.
Terutama sekali apabila kita pulang kepada Allah dengan penuh kesyukuran dan keinsafan...
Usahlah merasa malu untuk pulang kepada Allah....
Dan usah hidup untuk kata-kata orang... muhasabah diri dan perbaiki diri, adakah kita patut diperkenankan doa sedangkan kita tak ingat pada ALLAH waktu susah mahupun senang? Inilah masanya kita redha dan mensyukuri nikmat Allah kerana menguji kita dgn ujian sehebat ini dan mendoakan semoga Allah menngasihani umat Islam di seluruh dunia semoga kita menjadi umat yang agung lantaran itu... AMin!
AKhir kata ~ semoga Allah menerima usaha kecil akak ini dan semoga pembaca budiman memaafkan akak sekiranya adanya bende2 tak tepat dan terkurang yang hasilnya dari akak.

JAzakillah bikhairan!

1 comments:

C.I.N.T.A on 7 September 2011 at 22:15 said...

hmmm.. memang sangat memotivasikan diri ini.. terasa kerdil sgt

 

Waiting for our 'fruit of love' Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting