Tuesday, 20 December 2011

Dah discharged

Posted by Nia at 02:32
18 December 2011 - Kami masuk belah petang pukul 5 pm macam tu, bagi tau receptionist tu yang kami nak guna GL bla bla bla...sign itu ini then dia soh kami tunggu untuk dibawa ke bilik kami. Sebelum itu, tag pesakit disematkan di tangan saya...dalam hati saya berkata 'huh. ni barulah macam orang sakit jek'. Masuk bilik aje memang selesa cam hotel, ehehe...dah la dah lama xduduk hotel ngan hubby tersayang, dia pun dok menyakat-nyakat, amboi sabarlah, kat spital ni mana boleh buat keje 'tut'...sat sat je nurse datang, amik darah, amik temperature dan tekanan darah. Adalah setiap setengah jam diorang datang.

Kemudian saya diinterview, sama ada saya allergik dengan seafood, ubat etc. Nurses tu semua baik-baik belaka...kemudian Dr pakar bius pun datang, bertanyakan adakah saya tau surgery apa yang saya buat dan nama Dr yang akan bedah saya itu. Boleh dia kata "Dua-dua ovari pun boleh ada cyst jugak ke" dengan nada bergurau...sabo jek la

Suami saya beli bread, saya melantaklah sampai pukul 10 malam macam tu. Lepas pukul 12 tgh malam saya sudah diarahkan berpuasa...sambil tengok tv saya makan, si encik husband saya sibuk dengan ipad dia...hahhaha...mentang-mentang ada wifi free. Dalam pukul 12 tgh malam tu saya dah tidur, memandangkan nurse tu kata dia akan masuk bilik pukul 6 pg untuk prepare saya ke ward. Untuk pengetahuan, saya orang pertama akan masuk ke ward keesokkan harinya...berdebar-debar juga sebenarnya...

19 December 2011 - Awal pagi lagi pukul 5 am saya dah terbangun dah...Pandang kanan suami masih tidur lagi..terfikir-fikir saya, nak mandi ke tak? tapi last-last saya buang air jek dan solat. Moga dipermudahkan segala urusan, Amin...

Tepat 6 am nurse datang, diberikannya baju pesakit color hijau tu. Juga, dia mengambil suhu dan tekanan darah lagi...lepas tu, ubat untuk keluarkan b***k dimasukkan melalui a**s. Dalam setengah jam lepas tu, saya diberi pulak suntikan untuk bagi relax, buat kita rasa mamai pulak. Saya terus berehat sambil tertidur-tidur ayam di atas katil, sampailah katil saya dibawa ke bilik bedah...

Jauh juga sebenarnya bilik bedah tu, husband tak dibenarkan pun masuk dan diminta tunggu sama ada dalam bilik atau pergi cafe, sarapan di situ. Dalam mamai saya senyum saja, muka husband nampak risau je saya tengok. Dalam 'kemamaian' tu, saya nampak beberapa nurse dan Dr pakar bius memberikan arahan itu ini. Lepas tu, tangan kiri saya diletakkan di atas meja dan Dr tersebut masukkan ubat ke dalam badan saya. Saya sempat bertanyakan, mana Dr Hamid, ingat nak bercakap sesuatu dengan dia, tapi dia masih tidak kelihatan sampailah corong oksigen dimasukkan ke dalam mulut saya dan saya terus tertidur.

Lambat-lambat saya buka mata, seorang nurse menepuk nepuk tangan saya. Dia bagitau, operation dah selesai ye...Datam hati saya berkata, cepatnya, padahal masa saya nak buka mata tu terasa kejap je. Terus saya tanya pukul berapa sekarang. Dia jawab pukul 10.30 pagi...Wah, masa pembedahan pun dah 2 jam setengah tu...Oleh kerana kesan bius ada lagi, kejap-kejap saya tertidur sehinggalah saya nampak husband saya menunggu dan terus dibawa ke bilik. Sempat lagi saya tanya mana Dr Hamid, rupa-rupanya dia masih di bilik bedah lagi membedah pesakit lagi. Di sebelah saya ada lagi pesakit lain tengah menunggu. Kagum rasanya...

Dari pukul 11 am tu sampai ke malam saya asyik tertidur saja. Terasa bersalah pula sebab tak solat. Kan masa tu tangan kita belah kiri kena drip air, ada sekali tu saya tanya nurse boleh tak saya ambil wudhu dan solat. Tapi dia kata belum boleh bangun pun lagi buat masa itu. Memang boleh solat baring kan, tapi saya tak sure kita kena ambil wudhu ke juga? dan macammana...erm...kantoilah solat saya masa tu, padahal sepatutnya masa sakitlah kita kena solat...memohon pertolongan...:(

Nurse kerap datang, setiap 15 minit pula tu datang untuk ambil tekanan dan suhu. Mula-mula tekanan saya rendah sangat, atas 67, lepas tu perlahan-lahan dia naik ke sampai 97. Rasanya saya tidur sampai malam, dalam pukul 9 malam, saya dah boleh bangun sepenuhnya. Lamanya... saya tidur je. Yang tak tahan tu, saya tidak dibenarkan makan dan minum...Adui, nampaknya sehari suntuk la saya tak makan, dah la baru saja buat pembedahan. Mungkin nurse tu kesian tengok saya, dia bagi saya minum air kosong itu pun satu dua sudu saja. Terasa segar sikit, lepas tu husband soh saja saya makan bread sekeping dua, alas perut. Saya makan juga slow-slow, syukur la tak terasa pun nak termuntah ke apa...nurse tak tahu pun, saya makan senyap-senyap hehhe...Pukul 10 malam baru Dr pakar bius tu datang, bagitau yang pembedahan tu berjaya. Saya masa tu tengah online guna ipad lagi...hahhaha...dia tengok-tengok tangan dan kesan lubang yang sudah dijahit.

20 December 2011 - Awal pagi lagi setiap 15 minit nurse datang lagi ambil temperature dan tekanan. Dah naik 102 cam tu, normal. Then baru dapat jumpa Dr Hamid. Awal pagi lagi pukul 7 am dia datang. Dia kata pembedahan saya berjaya, ada luka sikit kat pintu rahim, tapi dia dah letak ... (tak ingat). Tiub saya pun dah unblock dan cysts pada kedua-dua ovari saya dah dibuang. Next appointment another 10 days after operation. Syukur alhamdulillah. Dr kata saya dah boleh discharge kalau nak. Terus husband kemas barang-barang, saya pun terasa tak tahan duk atas katil jek macam orang sakit. Pukul 9 am breakfast kena antar, bubur ikan, saya makan dengan berseleranya. Sedap weh...

Lepas jek selesai urusan bil, pukul 10.30 am tu terus je kami check out. Saya naik wheel chair jek. Terus teringat Usop WheelCha. Hehehe...Rindunya rumah...Balik-balik je husband masak bubur ayam. Sedap pula tu dia buat padahal first time, memang ada talent la...hehe...sayang abang...

4 comments:

Raudhah on 20 December 2011 at 02:46 said...

jaga kesihatan :)

sweet tooth on 20 December 2011 at 04:01 said...

Alhamdulillah.... Have a gd rest nia!

mahujadiibu on 20 December 2011 at 14:24 said...

alhamdulillah.beruntung ada husband yang tc mcmtu kan..mestila dah isteri kan.have a good rest juga nia.semoga dipermudahkan perjalanan ttcians lepas ni..amin

Siti on 20 December 2011 at 19:32 said...

Syukur alhamdulillah dah selamat semuanya..banyakkan rest ye..

 

Waiting for our 'fruit of love' Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting