Tuesday, 10 July 2012

Makanan yang elok untuk kesuburan

Posted by Nia at 21:45
Untuk persediaan waktu subur nanti...saya kena bermula dari sekarang. So makan makanan yang elok natural saja, tanpa makan junk food/fast food. McD? sekarang sudah tiada dalam list pemakanan dah...kenapa? kawan saya tunjuk kat youtube, ade orang buat experiment untuk compare burger dari produk-produk lain, termasuk McD punya produk...Selama 2 tahun dia menjalani experiment tu, dia dapati yang burger mcd saja yang masih tahan macam baru beli semalam...burger-burger lain dah berkulat / tak nampak elok...so kesimpulan? Apa bahan yang diorang masukkan dalam McD tu yang menyebabkan ia sentiasa nampak segar??? Kita pun tak tau kan...

Memang McD sangaat sedap, tapi buat masa ni saya terpaksa extend dulu selera mentekedarah ni...huhuhu...di bawah adalah senarai pemakanan yang elok, yang saya akan cuba amalkan, insyaAllah...artikel ni ditulis oleh kak nini.

----------------------------------------
assalamualaikum wbt,

Ini merupakan cadangan perubahan cara gaya hidup dan pemakanan.... untuk semua jenis penyakit terutama INFERTILTY .....

Keep a basal body temeperauture chart untuk cari hari subur.

http://www.storknet.com/cubbies/preconception/bbt.htm

Bersama masa hari subur.

Seterusnya cuba yang ini pulak.

Cuba untuk 3- 6 bulan dan lihat perubahan pada diri anda---

PEMAKANAN

RAJIN2lah ke dapur wei!!! bagi keluar asap sikit ---- suami pun nanti duk umah je bini rajin masak :P

Kalau berat badan bukan di lingkungan berat yang ideal, target untuk turunkan berat badan 1-2 kg sebulan dengan petua berikut .. AND NO CRASH DIETING PLEASE!

**Makan heavy breakfast dan lite dinner dan lite lunch --- * NEVER SKIP breakfast instead SKIP A HEAVY DINNER.

**Pastikan snek dengan pisang segar atau kekacang (almonds) in between the three meals... supaya tak lapar dan minum 6 glasses of plain water a day and one cup of hot green tea.

*Kalau boleh makan yang ORGANIK dan tidak diproses

BANYAKKAN memakan makanan berikut yang kaya anti-oxidant, dan trace minerals:

1- Makanan berasaskan soya Tempeh,soya bean drink jus yang pure, tofu fah

2- Labu

3- Keledek (bold - makanan untuk membantu meningkatkan hormon estrogen dan progesteron)

4- Jus kulit manggis - beli dari internet atau buat sendiri (keringkan kulit manggis , rebus tiga jam dan minum- kaya flavonoids dan anthocyanin)

5- Cranberry juice - kat farmasi guardian atau health foods shop byk.

6- semua jenis Ulam2an

7- Pisang

8- Ikan tongkol dan sardin segar

9- Ayam kampung dan telur kampung

10 - Bayam ungu dan bayam biasa

11- Tofu

12- Minyak kelapa dara / minyak sayuran seperti canola oil or soya oil...

13- Mentega dari sumber sayuran yang kurang tranfats seperti virgin olive oil margarine.... kalau boleh. Elakkan planta marjerin yang tinggi transfat

14- udang / kerang sekali seminggu

15 - sotong sekali seminggu

16 Semua jenis fruits, tubers (ubi), veggies yang kaya dengan warna seperti terung, keladi dan lain-lain

17- Kacang dhal, kacang almonds, kacang hijau

18- Buah delima / pomegranate

19- Buah anggur merah

20-dragonfruit

21- papaya

22- Roti wholemeal

23- Capati

24- Pasta

25- Mentimun

----- Buat dressing untuk ulam dengan berikut untuk dapatkan khasiat anti-oxidan dll...

*- Minyak kelapa dara

*- tumbuk bawang putih dan lada hitam

*- Masukkan cuka apple cider vinegar

*- masukkan brown sugar

tabur atas ulam dan makan bersama nasi brown rice dan lauk.

----- kalau memasak banyakkan guna bahan2 ini dan jangan buang rempah tu, elok dimakan jugaklah...

*bunga cengkih dan semua rempah-ratus macam pelaga , kayu manis, bunga lawang

*asam jawa

* halia (sangat bagus)

*kunyit hidup (sangat bagus)

* bawang putih (sangat bagus)

MAKANAN DILARANG

Menurut pakar pemakanan terkemuka di Amerika makanan kategori ini kebanyakkan genetically modified (GE), tinggi bahan kimia dan pengawet dan banyak growth hormones...dan juga tinggi BPA yang menybbkan kanser, masalah hormon dan lain2.

** Elakkan / jauhi bagai satu WABAK makanan2 ini, kalau teringin makan sekali sebulan jer:

1- Semua jenis processed foods / segera / dalam tin / dalam packet

eg. KFC, maggi mee, Mc dee's , roti gardenia putih

2- Kurangkan susu yang diproses seperti condensed milk, krimer , tepung gandum

3- Ayam disuntik

4- Telur yang disuntik

5- Kek, pastri dan makanan yang kaya gandum putih

6- Semua minuman bergas

7- Daging, paru, limpa , hati any organ meats

8- Milo, coke, kopi, teh tarik

9- Kurangkan makanan high transfat content macam marjerin....

----KURANGKAN / POTONG TERUS dari diet

1- Nasi putih

2- Gula putih

3- Nasi lemak

4- Roti canai

5- Ayam Kentucky

6- Mcdonalds

7- Pizza

8- Teh tarik

9- Semua minuman kotak, bertin dan bergula ----- dan dicampur warna tiruan

-----Karbo yang dibenarkan:

1- semua jenis pasta / sp

2- Thosai

3- capati

4- organik wholemeal bread ( kalau susah dapat organic yang biasa pun ok)

5- Brown rice

6- Potatoes / ubi keledek / ubi keladi

DESERT / SWEETS dan fats YANG dibenarkan dalam kadar yang kecil sehari

1- DARK CHOCOLATE (YEY!!!!)

2- Pure Honey (yang pure je ye... makan dengan wholemeal muffin atau lempeng dari gandum wholemeal pisang)

3- Brown sugar

4- Any virgin oil macam - minyak kelapa dara

Makanan melayu yang sihat dan baik

1- Nasi kerabu guna bahan asli (setengah pinggan saje tau!)

2- Bubur pisang/ ubi keladi (kurangkan santan dan gula)

3- Masak sambal tempeh atau tauhu

4- Ikan bakar cicah air asam

5- Goreng pisang

6- Cucur badak

7- Asam pedas ikan sardin segar

8- Masakkan ayam kampung goreng halia

9- Ayam percik (ayam kampung)

10-Pisang/ ubi goreng

11- bubur chacha ( kurang santan dan gula)

12- Tauhu Bakar

13- Rojak buah

---- Ambil supplemen ini:

1- Vitamin E 200 dua biji sehari (wajib)

2- Vitamin C 500 mg dua kali sehari

3- Fish oil 1000 mg dua biji sehari (wajib)

4 -Kalsium lactate 300 mg dua biji sehari

5- Folic acid 10 mg sehari

6- Habbatus sauda 2 sudu / kapsul sehari

7- Cranberry juice

8- Evening primrose oil 500 mg dua biji sehari

9- RESVERATROL 200 mg sebiji dua kali sehari

5 comments:

::EIDA:: on 10 July 2012 at 22:39 said...

Yup! MCD and so on dah lama tak makan... Dah kutinggaklan lama.. hehehe

Ida pun pernah berkongsi pasal makanan untuk TTCians ni.. =)


Chaiyokkkk!!

Nia on 10 July 2012 at 23:01 said...

eida: terpaksa la...sebelum ni mcd tu favourite...klu blh setiap minggu mesti ade lawatan sambil berdating kat mcd tuh...skg ni memandang dgn hati kosong je...haha

Wan Nisae on 11 July 2012 at 05:58 said...

wah istihar perang nampak..pepun jom sma2 kt perang..chaiyok2 my pren...

Zanaria on 26 March 2013 at 17:54 said...

Bagus sekali panduan ini...lawatlah blog saya untuk info yang lain. www.crispycrackers.my/blog

rinsapphire on 8 April 2013 at 05:09 said...

Salam..supplement tambahan ialah jus delima yg 100% buah xde gula atau air, buah delima yg berkualiti dr Iran. Hubungi saya di rinasaad@gmail.com utk keterangan lanjut..

 

Waiting for our 'fruit of love' Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting