Saturday, 21 April 2012

Kunjungan ke Tanah Haram

Posted by Nia at 19:54
Lepas incident hari tu (refer last post) kami langsung tak cuba untuk berbincang balik, like everything goes normal back. Malas nak ungkit-ungkit balik, dia pun begitu, so kira 0-0 aje la agaknya. Thanks kawan-kawan, cuma ttcian saja memahami perasaan saya ni...Luv you all...

Lama saya menyepi selepas balik umrah, kesibukan semakin ketara dengan tempoh pengajian dah hampir 2 tahun...oohhh..risaunya rasa. Dah la calculation yang saya buat tu baru perasan ada yang salah, kena buat lagi baru...padahal resultnya dah siap correlate lg dgn other factors, ohh...memang la sekarang ni dah sampai tahap kerja dari pagi ke petang, bawa juga ke malam. Sebelum ni saya rajin juga buat sarapan Sabtu dan Ahad. Sekarang ni fikiran ke lain so menghadap calculation ni saja. At least harini saya dah tau apa yang salah, mungkin esok kena refer ke MET untuk request data tu...

Ok...change topic...saya sebenarnya nak bercerita tentang umrah lepas, tapi tak dapek la den nak cerita hari hari di sana, cuma nak stressed out je benda-benda yang membuatkan saya paling excited dan tersentuh. Kalau semua tu banyak sangat kan, tau la...nak menulis ni pun amik masa, rasanya sekarang ni je la masa yang sesuai untuk menulis :)

1. Sampai di airport Jeddah
Kami dah mula berihram di kapal terbang, sebelum miqat je terus niat. Penerbangan kami lewat, pukul 3 ptg dr Malaysia sampai sana pukul 7pm waktu Jeddah (penerbangan amik masa 8 jam gitu). Sebelum dapat masuk kastam lama lagi kena tunggu. So ramai orang amik keputusan untuk solat dulu, jamak takdim Maghrib dan Isyak. Oleh kerana ramai gak orang amik wudhu, jadi saya antara orang yang lewat solat...Bila saya solat kebanyakan orang lain dah siap la, kemudian datang la mat arab ni jerit-jerit kat kitorang 'Malaysia!!! jalan...jalan'...terus terjerit-jerit, marah-marah lak tu...terkejut beruk saya sampai solat pun berdebar-debar takut, panik pun ada...He keep repeating his words with screaming...Saya terus solat, cuba untuk khusyuk...Sabo je la...Sudahlah baru datang, kena tengking-tengking lak...Datang sini memang kena banyak bersabar. Tapi kat sana memang kena diam je la...ikut je la kata diorang tu...huhuhu....

2. Sampai depan Kaabah
Sampai hotel kami pukul 12.30am... dapat check in pukul 1.30am, 2.30am kena turun untuk buat umrah...Memang mencabar betul...First time tengok Kaabah tu perasaan dia lain macam...sedih dan sayu je rasa...Rasa bersyukur sangat bila mendapat kesempatan untuk menziarahi dan dibukakan pintu rezeki untuk menziarahi rumahNya. Terasa terkaku seketika sebelum berumrah...Perasaan tu masih lagi saya terasa...

3. Umrah pertama
Umrah pertama memang mendebarkan...mana tertinggal dengan mutawwif ke belakang sebab disekat oleh group Indonesia yang langsung tidak berenggang, dah la ramai...Pastu, saya bisik kat suami...berenti dulu, biarlah diorang tak payah carik, kita buat berdua je...pastu baru start balik jalan...takut kan, sebab bila kita jalan laju sambil mencari-cari group kita, maknanya niat kita berubah...Takut umrah kita batal. Dah abis tawaf tu baru sambung carik diorang, tak nampak langsung batang hidung satu satu...Takpe la, kitorang pun solat sunat tawaf dulu dan minum air zamzam, terus buat saie...Lepas saie ke enam tu, tetiba je lalu belah diorang....terus la join...

4. Balik dan kepenatan
Sampai bilik pun dah pukul 6.30pagi, balik bilik lepas solat Subuh...terasa betul penat tu, hari tu adalah waktu bebas, jadi ramai orang tidur untuk melepaskan rasa penat dan lelah. Saya? Huhuhu...saya langsung tak dapat tidur, saya memang jenis yang kalau penat tu terbaring sajalah...Terbaring saja tanpa tidur, maknanya saya dilanda pula sakit kepala yang berpanjangan sampai ke malam. Ke MasjidilHaram tu pun masa waktu-waktu solat je...

First time kan nak solat sendiri di MasjidilHaram, saya tengok ramai je laki bini yang solat sebelah menyebelah, so kami pun bentang tikar dan solat sebelah menyebelah...di rakaat ke dua, tengah saya nak baca Surah Kursi, sekali sorang mat arab tu datang ke arah saya...Dia kata 'Hajjah, hajjah...dia tunjuk ke belakang dan saya dengar perkataan dia sebut 'makbul' dan cakap sesuatu dalam bahasa Arab, dia suruh pergi tempat lain la...mula-mula saya nak teruskan dan habiskan je solat last-last makin lama makin kuat suara dia dan makin dekat lak...lepas tu saya cancelkan solat dan saya pergi ke belakang...aduh malu juga...nampaklah kat belakang tu minah-minah arab tengah solat...saya pun join...abis je solat kami kena halau lagi...laa...rupanya tu pun tempat lelaki juga...rupanya tiga kali ruang lelaki barulah ruang perempuan....Aiyo...sabar sajalah...

Husband ajak untuk buat umrah lagi untuk hari berikutnya, namun saya rasa tidak larat sangat. At last, malam tu saya makan panadol...Syukur alhamdulillah, saya dapat tidur dengan lena walaupun hanya beberapa jam dan sakit kepala hilang. Pukul 3 pagi dah bersemangat untuk ke MasjidilHaram...Namun batuk saya masih berlarutan...

5. Kami menziarahi Jabal Thur, tempat nabi berlindung dari kafir Quraisy, bersama dengan Abu Bakar As Siddiq. Saya ingatkan kami akan memasuki gua tersebut. Saya bertanyalah dengan mutawwif, rupanya gua tu jauh ke belah kanan - bukannya tempat orang jual-jual tu...Merasalah saya naik unta, mamat arab tu approach 10riyal, 10riyal katanya, amik gambar sekali...bukan main takut lagi...sebab masa kita naik atas dia kan dia tengah duduk, jadi bila dia nak naik tu kaki dia naik satu satu...Mak ai...memang kena pegang kuat-kuat la...takot mak...Pastu dia bawa lagi unta tu berjalan sampai dekat dengan bukit sambil mengambil gambar kami...Kelakar rasa...Bila turun dari unta je, dia charge 60riyal...sebab dia amik beberapa keping gambar, dia kira 10riyal untuk sekeping gambar...tapi husband minta kurang, dapatkan 50riyal...hehe...

6. Umrah kali ke dua memang kami berhati-hati dengan tindakan...Terpegang bahu suami, pegi amik wudhu, tetiba terkentut, amik lagi wudhu...amik air zamzam, tapi tersentuh lak tangan di cawan tu, amik lagi wudhu...sambil tawaf dan alert pasal benda-benda yang boleh dan tidak boleh dibuat. Belajar dari pengalaman first umrah...

7. Makanan kami memang best gila, mewah betul...Bayangkan la, setiap kali makan tu lauk dia sampai 4 ke 5 jenis, dalam seminggu di sana makan ketam pun sampai 3 kali...mana taknya si hubby tu makin chubby sejak balik umrah...saya selalu amik nasi ciput je, lauk ke banyak, dan buah...kadang-kadang bawa la balik buah oren tu naik bilik. Nak tambahkan vitamin c, barulah lawas...

8. Syukur alhamdulillah, saya dapat mengerjakan umrah sebanyak 5 kali...Paling elok 7 kali, sebab pahala 7 kali umrah bersamaaan dengan satu haji. Namun memang la tidak terlarat. Saya tidak tau la macammana ada orang larat dan boleh buat umrah dalam sehari sebanyak dua kali...Tawaf tu ok lagi, saie tu, mak ai, jauhnya...Bila terasa penat melakukan saie, saya terus teringatkan macammana Siti Hajar berlari-lari anak dari Bukit Safa dan Marwa sebanyak 7 kali, dengan padang pasirnya dan ditambah lagi dengan panasnya...Ni nak buat saie pun dah dalam aircond, terlindung dari kepanasan dan ada saja air zamzam disediakan...Subhanallah...

Bersyukur sangat sebab hotel kami berdekat je dengan MasjidilHaram, bila berehat di bilik lepas umrah tu, azan di bilik pun sempat lagi sampai di MasjidiHaram dan menunggu dalam 5 minit baru Iqamat. Pernah sekali tu, batuk saya memang teruk kat sana, jadi saya batuk sambil solat Maghrib, tetiba terkeluar kenc***g lak...Alamak, tapi saya teruskan saja. Lepas habis je solat, saya cari husband sebab dia yang pegang kunci bilik. Sempatla tukar panties dan balik ke MasjidilHaram, ulang balik solat Maghrib tadi sampai ke Isyak. Tapi, hasil perbincangan aritu, solat saya sah sebab kencing terkeluar disebabkan batuk kan...Sama gak cam orang tua yang tak boleh tahan kencing dan kentut...yang penting kena pakai pampers la...

9. Saya bersyukur juga sebab dapat masuk ke Hijir Ismail, 3 kali. Mula-mula tu saya berdoa saja, kali ke dua dan ketiga saya solat di sana...Sampai masuk dalam kain orang lagi..heheh...oleh kerana susah nak solah di sana, saya sujud puas-puas, tapi tak adalah juga orang yang nak langkah kita...Husband pula dapat cium Hajar Aswad sekali...Saya tak sanggup la nak mengikut ke sana...bila tengok timbunan orang di sana. Hubby kata, ada sorang orang Indonesia nak bawa dia ke sana, minta hadiah Rm500. Ohh, saya kata better jangan. Dahla rasuah, dapat dosa lagi adalah. Tengok dan kucup dari jauh pun dah memadai.

Post lepas ni pula kat Raudhah...panjang sangat lak bila saya preview balik post ni...

1 comments:

iwannabeumie on 20 September 2012 at 07:57 said...

As salam nia..sudi2 la emel akak ye..akak juga berTTC selama 6 tahun..pasti nia faham kan..

masa free lawatlah ke blog akak

iwannabeumie.blogspot.com

emel akak iwannabeumie@gmail.com

selamat menempuhi dunia baru bergelar ibu..

 

Waiting for our 'fruit of love' Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting